03mei

Een nieuwe baan zoeken is altijd een spannend proces. Zit de juiste vacature er tussen? Ben jij de juiste match met het bedrijf en, niet minder belangrijk, is het bedrijf de juiste match voor jou? Het zoeken van een baan kan op verschillende manieren waarbij je op een paar zaken moet letten om ervoor te zorgen dat je direct op de juiste voet begint. 

1 Weet wat je zoekt

Hoe specifieker jij weet welke baan je graag zou willen en wat jouw vereisten zijn, hoe specifieker je kunt zoeken naar de perfecte baan. Maak dus vooraf een lijstje met wat je zoekt. Stel jezelf de volgende vragen: 

  • Hoeveel uur wil je werken?
  • Welk salaris heb je voor jezelf in gedachten?
  • Welke groeimogelijkheden moeten er zijn?
  • Wat vind je belangrijk qua werksfeer of directe collega’s?

2 Open sollicitaties

Als je bovenstaande vragen voor jezelf hebt beantwoord, zou het zomaar kunnen dat jouw ideale werkplek een bedrijf is dat op dat moment geen vacatures heeft open staan. Laat het daar niet bij zitten! Ook open sollicitaties worden vaak met enthousiasme ontvangen én je hebt minder concurrentie. 

3 De vacaturetekst doorgronden

Een vacaturetekst is vaak heel positief geschreven. Het is tenslotte een wervende tekst. Daarom is het belangrijk dat je de tekst goed doorspit en eventuele vragen opstelt voor bij je sollicitatiegesprek. Werk jij bijvoorbeeld graag alleen? Dan is een bedrijf waar elke dag ‘gezellig samen geluncht’ wordt, misschien niet de plek. Of ben jij juist een echte teamspeler maar staat er in de tekst dat je veel eigen verantwoordelijkheden hebt en dat er zelfstandig werk van je verwacht wordt? Dit zijn belangrijke omschrijvingen die je vertellen bij wat voor soort bedrijf je gaat solliciteren. 

4 Gebruik social media

Social media is een perfecte manier om nieuwe vacatures te zoeken maar platformen als LinkedIn zijn ook ideaal om te kijken wie er allemaal bij het bedrijf waar jij gaat solliciteren werkt. Zo krijg je vooraf al een beeld van het bedrijf.

5 Leer het bedrijf kennen

Je doet natuurlijk vooronderzoek om een goede sollicitatie/motivatiebrief te schrijven. Maar dit is ook een goed moment om zelf wat vragen te bedenken. Hoe beter je het bedrijf kent voordat je gaat solliciteren, hoe gerichter jij vragen kunt stellen. De antwoorden geven jou een beter beeld of dit wel de werkplek voor jou is. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *