Als je bij een nieuwe baan begint, is het normaal om over salaris te onderhandelen. Voor velen is dit echter vaak ongemakkelijk. Zeker als je al een tijdje bij een bedrijf werkt. Hoe zorg je er nu voor dat je het salaris krijgt dat je verdient, ongeacht of je bij een nieuwe baan begint of wil onderhandelen bij je bestaande werkgever?
Ben voorbereid
Zorg dat je vooraf precies weet wat je van jouw salaris verwacht. Is er sprake van een CAO voor de betreffende functie? Zorg dan dat je weet waar je staat en welke schaal er geldt voor de functie. Over de trede kun je vervolgens onderhandelen. Geldt er geen CAO? Dan kun je online je salaris vergelijken met soortgelijke functies óf je gaat uit van het salaris dat je had bij je vorige werkgever en doet daar een schepje bovenop. Bedenk voor het gesprek op welk bedrag je begint en waar je uiteindelijk wil eindigen.
Onderbouwen
Jouw baas (of toekomstige baas) zal de beroerdste niet zijn als het gaat om salarisverhoging, mits je dit gedegen kunt onderbouwen. Heb je bijvoorbeeld een x-aantal jaar ervaring? Of de laatste tijd extra taken op je genomen die buiten jouw functieomschrijving vallen? Dit zijn allemaal factoren die je meeneemt in de salarisonderhandeling.
Niet direct accepteren
Je hoeft niet het eerste bod dat je krijgt te accepteren en mag rustig de tijd nemen om na te denken en een tegenbod te doen. Natuurlijk kun je dit direct doen als je hierover van te voren hebt nagedacht. Bepaal een duidelijke bovengrens en ondergrens voor jezelf.
Waarom niet?
Reageert je baas negatief op je salarisverzoek? Vraag dan waarom dit zo is. Als jij kunt onderbouwen waarom je een bepaald salaris wel verdient, zal jouw baas ook moeten kunnen onderbouwen waarom hij of zij vindt dat je iets niet verdient. Zorg wel dat je de sfeer prettig houdt en dat het niet op ruzie uitloopt om toekomstige onderhandelingen ook aangenaam te houden.